Skip to content

farvepsykologi

Farvepsykologi

Grøn kræver ikke umiddelbart tilpasning fra øjet, og den er derfor afslappende. Den udviser balance – og på flere planer end vi regner med: Når der er masser af grønt i naturen, er der rigeligt med vand og mad, dvs. lille chance for at sulte. Grøn beroliger os derfor også på et primitivt niveau.

Positivt: Harmoni, balance, forfriskende, universel kærlighed, hvile, genopbygning, beroligelse, miljøbevidsthed, ligevægt, fred.
Negativt: Kedsomhed, stagnation, karakterløshed, svækkelse.

Farvepsykologi

Rød ser ud til at være tættere på end den er, og fanger derved vores opmærksomhed. Den får blodet til at løbe hurtigere rundt i kroppen. Den er stimulerende, livlig og meget venlig. Den kan dog også give indtryk af aggression og kontrol.

Positivt: Fysisk mod, styrke, varme, energi, grundlæggende overlevelse, stimulation, maskulinitet, ophidselse.
Negativt: Udfordring, aggression, effektfuld, anstrengelse.

Farvepsykologi

Ren grå regnes for neutral, et fravær af farver. Kan være deprimerende; når verden bliver grå, trækker vi os instinktivt indenfor, og forbereder os på at gå i vinterhi – men dette kan også vække følelser af hjemlighed og nærvær. Grå har en dæmpende virkning på de farver, den bruges sammen med, med mindre nuancen er den helt rigtige.

Positivt: Neutralitet, ro, hygge, balance.
Negativt: usikkerhed, dæmpende, vinterhi, mangel på energi.

Farvepsykologi

Blå er intellektets farve og er grundlæggende beroligende. Stærke blå farver stimulerer hjernen, mens lyse blå farver beroliger og øger koncentrationen. Det er den klare kommunikations farve. Blå signalerer hygiejne og renhed, men kan også blive opfattet som kold, følelsesløs og uvenlig.

Positivt: Intelligens, kommunikation, tillid, effektivitet, klarhed, pligt, logik, kølighed, eftertanke, rolig.
Negativt: Kold, reserveret, følelsesløs, uvenlig.

Farvepsykologi

Hvid er total refleksion (modsat sort). Hvid skaber en barriere, men på en anden måde end sort – den er ofte anstrengende at se på, og den signalerer ‘rør mig ikke’. Hvid er uberørthed og kompromisløshed. Steriliteten i farven kan være både negativ og positiv.
Visuelt får hvid rum til at synes større. Den negative effekt er, at hvid på varme farver får dem til at virke overmættede.

Positivt: sterilitet, klarhed, uberørthed, renhed, enkelthed, effektivitet, sofistikeret.
Negativt: Sterilitet, kulde, barriere, uvenlig, elitisme.

Farvepsykologi

Pink påvirker os fysisk – lidt på samme måde som rød, men pink beroliger mere end den stimulerer. Psykologisk set er den en meget stærk farve. Den repræsenterer det feminine og arternes overlevelse. For meget pink er dog psykisk drænende og kan virke decideret anti-maskulint.

Positivt: Fysisk ro, omsorg, varme, feminint, kærlighed, sensualitet, arternes overlevelse.
Negativt: Hæmning, emotionel tillukkethed, fysisk svaghed, anti-maskulin.

Farvepsykologi

Da den er en blanding af rød og gul, er orange stimulerende og kombinerer det fysiske med det psykiske. Den får os til at fokusere på det behagelige i livet – mad, varme, tryghed og sensualitet. Den er en ’sjov’ farve. På den anden side kan den fokusere på det modsatte: De fortabtes behov. For meget orange kan give indtryk af løssluppenhed og mangel på seriøse intellektuelle værdier.

Positivt: Fysisk velbehag, mad, varme, sikkerhed, sensualitet, lidenskab, overflod, sjov.
Negativt: Nød, frustration, overfladiskhed, umodenhed.

Farvepsykologi

Gul er følelsernes farve. Den rette gule farve kan – ligesom solen – løfte vores humør og øge vores selvtillid. Den er selvtillidens og optimismens farve. Men den forkerte nuance af gul kan påvirke dine følelser, så du bliver trist, depressiv og følelsesmæssigt utilpas og skrøbelig.

Positivt: Optimisme, selvtillid, selvværd, udadvendthed, psykisk styrke, venlighed, kreativitet.
Negativt: Irrationalitet, frygt, følelsesmæssig skrøbelighed, nervøsitet.

Farvepsykologi

Violet er en spirituel farve. Den er indadvendt og indbyder til meditation samt refleksioner over livet. Farven giver også associationer til aristokrati og det royale, og forbindes således med luksus. Derudover kan den forkerte nuance af farven meget hurtigere end andre farver signalere noget billigt og frastødende, og overdreven brug kan signalere indadvendthed.

Positivt: Spirituel bevidsthed, beherskelse, klarsyn, luksus, sandhed, kvalitet, ægthed.
Negativt: Indadvendthed, dekadence, undertrykkelse.

Farvepsykologi

Sort er alle farver – fuldkommen absorberede. Sort skaber positive barrierer, fordi den absorberer al energi, der kommer mod dig. Samtidig skjuler den personlighed og kan virke beskyttende. Den skaber en fornemmelse af tyngde og alvorlighed. Men sort er også fraværet af lys, og den kan derfor virke skræmmende.

Positivt: Sofistikation, glamour, sikkerhed, følelsesmæssig tryghed, effektivitet, substans.
Negativt: Undertrykkelse, kulde, tyngde, det ukendte.